Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
İstanbul'da 3 farklı yerleşkede yer alan İbn Haldun Üniversitesi (İHU), TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesi olmakla beraber 2015 yılında açılmış, 2017-2018 akademik yılında eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır. İbn Haldun Üniversitesi adını meşhur tarihçi, filozof, sosyolog, siyaset ve devlet adamı olan İbn Haldun'dan alır. İbn Haldun, İslam ve dünya düşünce tarihindeki en özgün eserlerinden biri olan Mukaddime’deki kendine has düşünce ve metotlarıyla bir sonraki nesiller üzerinde oldukça derin etkiler bırakan bir alimdir. Üniversite, İbn Haldun’un medeniyet algısıyla tüm medeniyetlerin nasıl işlediğini anlayıp, küreselleşme sonucu ortaya çıkan medeniyetler arasındaki ilişkilerin yeni düzeni tekrardan anlamaya çalışılmasına dair yepyeni bir bakış açısı sunar.
Üniversitede tüm eğitimler Bakırköy - Taş Mektep Yerleşkesi, Fatih - Süleymaniye Yerleşkesi (Süleymaniye Külliyesi medreseleri) ve Başakşehir - İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde gerçekleştirilir. İbn Haldun Üniversitesi'nin vizyonu; sosyal bilimler alanında söz sahibi ve özgün bilgi üreten, küresel manada saygın ve etkili bir üniversite olmaktır. Üniversitenin misyonu ise fikri bagˆımsızlık, açık medeniyet, fütüvvet, çok dilli eğitim, küresel rekabet ve gelenekli yenilikçiliktir. İbn Haldun Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 2 enstitü, yabancı diller okulu ve Sürekli Eğitim Merkezi (İHSEM) bulunur. Bununla beraber üniversitede öğrencilere yönelik onur programı yer alır. İHÜ Onur Programı, üstün başarı gösterebilen lisans öğrencileri ile yüksek lisans araştırmacılarının kendilerini hem akademik hem de sosyal yönden geliştirmeleri ve bu süreçte daha donanımlı hale gelebilmeleri için uzun süreli programlar ile dönemsel projelerin planlandığı ve yürütüldüğü ayrıcalıklı bir birimdir. İbn Haldun Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş imkanı da vermektedir. Öğrenciler, şartları üniversite tarafından belirlenen
İbn Haldun Üniversitesi yatay geçiş imkanını kullanabilmektedirler.
Örgün eğitim veren İbn Haldun Üniversitesi içerisinde 6 farklı fakülte bulunmaktadır. Eğitim Bilimleri Fakültesi ile öne çıkan üniversitede İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji ile İbn Haldun Üniversitesi Hukuk gibi önemli ve dikkat çeken bölümler arasında yer alır. Bazı bölümlerde hazırlık eğitimi bulunur. Bunun haricinde olan bölümlerde ise 4 yıl süreli lisans eğitimi verilir. İbn Haldun Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
- Medya ve İletişim Bölümü
- Felsefe Bölümü
- İktisat Bölümü
- Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- İşletme Bölümü
İbn Haldun Üniversitesi lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi vermekte olup, bunun dışında bünyesinde 2 yıllık bölümler olarak adlandırılan ön lisans eğitimi vermemektedir. İbn Haldun Üniversitesi, hem lisans hem de yüksek lisans seviyelerindeki öğrenciler için öğrenci değişim programları sunar. İbn Haldun Üniversitesi halihazırda uluslararası bir üniversitedir. Bünyesinde bulunan öğrencilerin büyük bir yüzdesi yurt dışından gelmiştir. Üniversitenin odak noktası sosyal bilim alanında olup dersler Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak verilir. Üniversitede 2-12 ay süre aralığında 28 AB ülkesinden herhangi birinde ve bunlara ek olarak İzlanda, Kuzey Makedonya, Lihtenştayn, Sırbistan ve Norveç ülkelerinde sömestr veya yurt dışı staj imkanı bulunduran Erasmus programı mevcuttur. Yüksek lisans eğitimi gören öğrenciler için yurt dışında Erasmus programı sayesinde staj imkanı sağlanmaktadır.
Diğer tüm üniversitelerde olduğu gibi İbn Haldun Üniversitesi de lisans mezuniyetini gerçekleştiren öğrencilerine akademik kariyer imkanı tanımaktadır. Lisans mezunu olanlar akademik kariyer elde etmek istediklerinde İbn Haldun Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimine katılabilmektedirler. Yüksek lisans başvuru tarihi ve şartları üniversitenin resmi web sitesi üzerinden duyurulara açılır. Yüksek lisans adayı öğrenciler İbn Haldun Üniversitesi Tezli Yüksek Lisans Programı, İbn Haldun Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans programları ve doktora programlarından birini seçebilirler. İbn Haldun üniversitesi bünyesinde yer alan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, medeniyet araştırmaları dalında yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim vermektedir. Eğitim ve araştırma, enstitünün benimsediği çok dilli ve çok yönlü yaklaşım ölçüsünde evrensel değerlerdir. Türkçe, İngilizce ve Arapça dilleri eğitimde kullanılacak diller arasında yer alır. Yüksek lisans eğitimi gibi İbn Haldun Üniversitesi doktora eğitimi de üniversite bünyesinde bulunan farklı enstitüler tarafından verilmektedir. Enstitülere bağlı olarak eğitim imkanı olan bölümler aşağıda listelenmiştir.
- Tezli Yüksek Lisans Bölümleri
- Büyük Veri ve İş Analitiği (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Din Bilimleri (%30 İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Eğitim Kurumları İşletmeciliği (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Felsefe (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Finansal Ekonomi (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Hava Taşımacılığı Yönetimi (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- İktisat (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- İşletme (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- İşletme (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Klinik Psikoloji (%30 İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Radyo, Televizyon ve Sinema (%30 İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (%30 İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Sosyoloji (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Temel İslam Bilimleri (%30 İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Türkiye Çalışmaları (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası ve Mukayeseli Hukuk (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Tezsiz Yüksek Lisans Bölümleri
- Büyük Veri ve İş Analitiği (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Hava Taşımacılığı Yönetimi (İngilizce) Yüksek Lisans Programı
- İşletme (Türkçe) Yüksek Lisans Programı
- Doktora Bölümleri
- İktisat (İngilizce) Doktora Programı
- İşletme (İngilizce) Doktora Programı
- Klinik Psikoloji (%30 İngilizce) Doktora Programı
- Özel Hukuk (Türkçe) Doktora Programı
- Sosyoloji (İngilizce) Doktora Programı
- Tarih (İngilizce) Doktora Programı
- Temel İslam Bilimleri (%30 İngilizce) Doktora Programı
İbn Haldun Üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. İbn Haldun üniversitesi ihtiyaç halinde tüm öğrencilerine gerekli ekipman ve imkanı sağlamaktadır. Bu sebeple açık öğretim uygulaması yapmadan eğitimi sürdürmektedir. Bununla beraber üniversitenin uzaktan eğitim destekli herhangi bir bölümü yoktur. Ancak İbn Haldun Üniversitesi, online eğitim desteğine sahiptir. Yüksek Öğretim kurulunun veya rektörlüğün karar ve onayı ile programda yer alan derslerden bir kısmını ya da tamamını online verilebilir.
İbn Haldun Üniversitesi taban puanları ve aday sıralamaları, öğrencilerin tercih durumuna göre değişim göstermektedir.
İbn Haldun Üniversitesi bölümleri ve puanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen adayların, son yılların taban puanlarını dikkate alarak incelemeleri gerekmektedir. 2021 yılında İbn Haldun Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk tercih festivali olan TercihFest ile öğrenciler, akademik, sektörel ve danışmanlık hakkında detaylı bir bilgi ediniyor ve hangi bölümün kendisine daha yakın olduğunu, sektördeki uzman kişileri dinleyerek meslekler hakkında detaylı bilgi ediniyorlar. Pek çok sayıda öğrenci yanlış tercih yaptığını düşünerek henüz birinci sınıfın sonunda tekrar üniversite sınavına giriyor, yatay geçiş yapıyor. TercihFest sayesinde tüm üniversite adayları bölüm ve sektörel anlamda bilinçleniyor. Bunun yanı sıra İbn Haldun Üniversitesi puanları konusunda geniş bilgiye ulaşmak isteyen öğrenci adayları; üniversite ile temasa geçebilir, bölümler ve puanları ile ilgili danışmanlık hizmeti alabilirler. Unutulmamalıdır ki ister taban puanı isterse sıralama puanı olsun bilgiler sadece öngörü olacaktır.
Ülkemizde ön lisans ve lisans olarak okumak isteyen yabancı öğrencilerin YÖK kararı dolayısıyla ortaöğretim mezunu olması gerekir. Bunun yanı sıra üniversitelerin belirlediği bazı sınavlara girip belirli bir puanı alması gerekir. İbn Haldun Üniversitesi uluslararası bir üniversite olmasından dolayı öğrenci değişim programları da sık uygulanmaktadır. İbn Haldun Üniversitesi yönetimi, aday öğrencinin girdiği ve geçer puan aldığı sınav belgesini istemektedir. YÖS sonucunu resmi olarak belgeleyemeyen ya da geçer not alamayan öğrencilerin başvurusu geçersiz olur ve üniversite tarafından kabul edilmez. Yabancı aday öğrenciler, lise mezuniyet belgelerini ya da diplomalarını üniversite yönetimine sunmalılardır. Bu belgelerin yabancı dilde olması durumunda ise noter tarafından onaylı Türkçe tercümeleri üniversite tarafından istenmektedir. İbn Haldun Üniversitesi, yabancı öğrenci kabul şartlarını her yıl eğitim dönemi başında ilan eder ve dönem içinde şartları değiştirme ya da yenileme hakkını saklı tutar. Bu nedenle aday öğrenciler, yabancı öğrenci yönergesini ve üniversitenin güncel duyurularını takip etmelidirler. Duyuruları takip edip, başvuru şartlarını yerine getiren aday yabancı öğrenciler başta
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi olmak üzere tüm fakülte ve bölümlerde eğitim alabilirler.
İbn Haldun Üniversitesi mezunları, mezun oldukları bölüm dışında farklı bölümlerde de iş imkanlarına sahiptirler. Üniversite, staj ya da yarı zamanlı iş imkanlarını destekleyerek, öğrencilerin kendilerini yetiştirmelerinin yolunu açmaktadır. İbn Haldun Üniversitesi'nde akademik kariyer hazırlık okulu yer alır. İbn Haldun Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden öğrenciler için iş yaşantısında akademik anlamda devam etmek isteyenlere yepyeni bir ışık tutan, yol gösteren ve yönlendiren bir fırsat sunmaktadır. Üniversite bünyesinde mühendislik fakültesi iş imkanlarında ön plana çıkmaktadır. Öğrenciler, İstanbul ve çevre il ve ilçelerdeki sanayi tesislerinde staj ve yarı zamanlı iş imkanlarına sahiptirler. İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi bölümü mezunları medyada, televizyonda ve tüm sektörde iletişim konusunda eğitim görmüş uzman kişilere duyulan ihtiyaç sonrasında pek çok kurumda çalışabilmektedirler. Öte yandan İbn Haldun Üniversitesi felsefe bölümünden mezun ve iş arayışında olan adaylar, öğrenim sonrası gerek ilköğretim gerekse üniversitelerde öğretmenlik yapma şansına sahiptirler. İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Fakültesi, branş olarak farklı seçeneklere sahiptir. Bölüm mezunları kamu ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışabileceği gibi özel eğitime muhtaç bireylerin eğitiminde de aktif rol alabilmektedirler. Kırıkkale Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alan işletme programı önü oldukça açık bir bölüm olup, kamu ilanlarında da işletme bölüm mezunlarına çokça yer verilmektedir. Kamunun yanı sıra özel sektör, bankacılık, mali müşavirlik gibi akla gelebilecek önemli ve güzel pozisyonlarda çalışabilir, ilerleyen yıllarda yöneticilik de yapabilmektedirler. İbn Haldun Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler, Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, İbn Haldun Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.