ALANYA’DA YÜKSEK ÖĞRETİM GİRİŞİMLERİ
1996’da Alanya’yı ziyaret eden Sunderland Üniversitesinden (İngiltere) Prof. Alfredo Moscardini burada kendi üniversitelerinin bir şubesini açmak üzere incelemelerde bulundu. Hazırlanan ön rapor yerel medyada yayınlandı.
Georgetown Üniversitesi (ABD) Alanya’da kendi öğrencileri için yaz aylarında sanat-kültür-tarih derslerinden oluşan ikişer dönemlik eğitim programları uzun süredir uygulanıyor.
Reisoğlu Vakfı tarafından Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olarak Alanya’da Reisoğlu Hukuk Fakültesi’nin kurulması kararlaştırılmış, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ne 1992-1993 yıllarında 18 bin metrekarelik mimari proje hazırlatılmıştı. Ancak fakültenin adı 1996’da Alanya Hukuk Fakültesi olarak değiştirildi, 2002’de de “Alanya” ibaresi kaldırıldı. Daha sonra Hukuk Fakültesi Antalya’da açıldı. Alanya’da da bir İşletme Fakültesi kuruldu. Akdeniz Üniversitesi’nin şu anda Alanya’da 3 Fakültesi (İşletme, Mühendislik ve Eğitim) ve bir Meslek Yüksek Okulu (ALTSO-MYO) bulunmakta. Akdeniz Üniversitesi’nin ilçede bir Tıp Fakültesi kurma girişimi ve ilgili Senato ve YÖK kararları eğitim alanında atılan önemli birer adım olarak tarihe geçti.
2009’da TOBB-ETÜ’ nün Alanya’da bir Turizm Fakültesi kurmayı düşündüğü yönünde haberler yerel medyada yer almışsa da bu yönde bir gelişme gözlenmedi.
ALANYA HEP ÜNİVERSİTESİ’NDE İLK ADIM NASIL ATILDI
Özel HEP Kolejini 1978’de açmış olan Hamdullah Emin Paşa Vakfı (kuruluşu 1934), bir eğitim vakfı olarak Alanya’nın ilk üniversitesini de kurma yönündeki girişimlerine 2007 yılında başladı. İlki 14 Mart 2008’de, iki katılımlı toplantı yapıldı ve bu toplantılardan çıkan uzlaşının ışığında bir fizibilite raporu hazırlandı.
RESMİ BAŞVURU VE KURULUŞ SÜRECİ
Vakıf, 23 Aralık 2008’de 148/335 sayı numarasıyla, Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) 26 Ağustos 2009’da hazırlanmış olan fizibilite raporu ile istenen diğer taahhütname ve evrakları da sunarak ilk resmi başvurusunu yaptı. YÖK’teki Vakıf Yüksek Öğrenim Kurumları Birimi, başvuru dosyasında bazı değişiklikler ve ekler istedi ve 2009 yılı boyunca YÖK’le sürekli görüşme yapılarak istekler yerine getirildi.
Alanya HEP Üniversitesi için yasanın öngördüğü Üniversite Mütevelli Heyeti, kurucu vakıfça, 2009’da oluşturuldu. 2010’da yeni eklenenlerle üye sayısı 15 oldu. Heyetin 4 Aralık 2010 tarihli toplantısında Üniversitenin fiziki, idari, mali ve idari yapılanması sürecindeki gelişmeler görüşüldü ve Heyet kendi içinde bu konulara ilişkin alt-gruplar oluşturdu.
2010’da yapılan başvuru Eğitim Komisyonu’ndan geçerek YÖK Genel Kurulu’na geldi ve Genel Kurul’da üniversiteyi anlatan ilki 5 Mart 2010’da olan iki sunum gerçekleştirildi.
ÜNİVERSİTEYE TBMM’DEN VİZE ÇIKTI
Bu yasadan yaklaşık bir ay sonra da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya eski Kaymakam Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun ve diğer yöneticilerin yoğun çabaları sonucunda Alanya HEP (Hamdullah Emin Paşa) Üniversitesi Yasası TBMM’de kabul edilerek 3 Mart 2011’de Resmi Gazete de yayınlandı.
Mütevelli Heyeti yasa çıktıktan sonra vakıf üniversitelerinin anayasası niteliğinde olan Ana Yönetmeliğin hazırlanması çalışmalarına başladı. Bu doğrultuda diğer vakıf üniversitelerinin ana yönetmelikleri incelendi. Alanya HEP Üniversitesinin Ana Yönetmelik taslağı Mütevelli Heyetinde görüşülerek kabul edilip, YÖK tarafından onanmış ve 18 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
MİMARİ PROJE VE TEMEL
Fiziki yapılanma ölçütlerinin belirlenmesinin ardından Alanyalı Mimar İlker Karaduman, Üniversite’ye tahsis edilen Cikcilli’deki arazi üzerinde akademik yapıların mimari projelerini hazırlamaya başladı.
Mimari projeler tamamlanıp Mütevelli Heyetince uygun görüldükten sonra 18 Kasım 2011’de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, YÖK Başkanvekili, Antalya Valisi, akademik ve idari yöneticiler ile halkın katıldığı kalabalık bir törenle Alanya HEP Üniversitesi’nin temeli atıldı.
20 Nisan 2013’te Alanya’da YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın başkanlığında akademik yapılanmanın gözden geçirildiği ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.
Üniversitede 2014-2015 eğitim-öğretim yılında iki Fakültede üç bölüme öğrenci alınması planlandı. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Mimarlık; Turizm Fakültesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ile Turizm İşletmeciliği bölümüne 15’i yabancı uyruklu 75’er öğrenci alındı. Ayrıca Temel İngilizce (Hazırlık sınıfı) ve Modern Diller bölümlerinden oluşan Yabancı Diller Yüksek Okulu da faaliyete geçti. Şuanda bünyemizde 3 Fakülte, 2 Enstitü, 3 Bölüm ve 2 Yüksek Lisans programı bulunmaktadır.